Walaupun Penghawa Dingin Tidak Pernah Dipasang, Lantai Masjidil Haram Tetap Sejuk. Ini Sebabnya!

Para jemaah yang melakukan ibadah tawaf sering menjadikan Masjidil Haram sebagai tempat istirahat untuk menghilangkan rasa penat. Ramai yang menganggap pihak pengurusan meletakkan penghawa dingin dibawah lantai marmar yang dipasang namun begitu, penjaga Masjidil Haram mengatakan tidak sama sekali. ๐Ÿ˜ฎ๐Ÿ˜ฎ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

Masjidil Haram merupakan masjid yang dianggap paling suci oleh umat Islam kerana terletaknya kaabah di tengah โ€“ tengah. Tapi apa yang anehnya bangunan ini adalah lantainya tetap terasa sejuk walaupun ianya terletak di tengah gurun yang suhu udaranya panas.

Para jemaah yang melakukan ibadah tawaf sering menjadikan Masjidil Haram sebagai tempat istirahat untuk menghilangkan rasa penat.

Ramai yang menganggap pihak pengurusan meletakkan penghawa dingin dibawah lantai marmar yang dipasang namun begitu, penjaga Masjidil Haram mengatakan tidak sama sekali.

Menurutnya, batu marmar yang digunakan di Masjidil Haram dibuat daripada marmar asli jenis Thassos yang berasal dari Yunani.

Marmer thassos inilah yang memberikan rasa sejuk kepada para jamaah yang memberikan kesan dingin dan mampu menghakis udara panas. Disebabkan itu walaupun masjid ini dipenuhi oleh ribuan jamaah, ia tetap akan terasa sejuk.

Sumber โ€“ Bicara Islam

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*